El Partit Comunista del Poble de Catalunya, davant l’aprovació per part del Parlament català d’una resolució que inicia el procés constituent d’un estat català independent en forma de república, vol realitzar les següents consideracions.

Aquesta resolució, prevista des de fa temps pels fulls de ruta elaborats per les forces favorables a la independència, té una transcendència política i històrica cabdal, només comparable amb la proclamació de l’Estat català dins la República Federal espanyola el sis d’octubre de 1934. Comparable però no equiparable, doncs el moment històric i la correlació de forces a la lluita de classes era absolutament diferent.

 

Aquesta declaració s’emmarca en una crisi estructural del sistema capitalista que porta, a l’Estat espanyol, a una ferotge pugna entre burgesies amb l’objectiu, declarat per totes les parts, de situar-se de forma més avantatjosa dins el pol imperialista europeu i les seves estructures militars. Tot això succeeix en un moment en que la lluita de classes i la correlació de forces és clarament favorable a la burgesia. En canvi, les forces obreres i populars, tant a Catalunya com a Espanya i Europa, estan en un procés de clarificació i rearmament polític i ideològic.

L’aprovat pel Parlament català representa la ruptura amb l’Estat espanyol en tant que declara que des d’aquest moment l’única legalitat vigent a Catalunya serà la sorgida del Parlament català. Les properes setmanes i mesos veurem si el govern de l’Estat burgès espanyol serà capaç de seguir aplicant les lleis a Catalunya o si el Parlament burgès català serà prou fort per generar una nova legalitat i imposar-la a Catalunya.

Per part de l’Estat espanyol només es preveu una sortida reaccionària, i les properes eleccions del 20 de desembre no apunten cap canvi al respecte. La sortida reaccionària serà incapaç de resoldre la qüestió, l’aplicació del 155 de la constitució, que permetria intervenir institucions de la Generalitat i fins i tot suspendre l’autonomia catalana, o la declaració de l’estat de setge, mesura extrema que suspendria les garanties democràtico-burgeses vigents, no són mesures permanents i molt menys resolen la qüestió de fons. Al contrari, afavoririen que la fracció de la burgesia catalana compromesa amb el procés independentista seguís acumulant forces.

Els i les comunistes a Catalunya ens oposem a qualsevol mesura reaccionària que limiti l’autogovern català, autogovern que és una conquesta democràtica popular.

El Partit Comunista del Poble de Catalunya es reafirma en l’anàlisi i posició mantinguda els darrers anys. Els i les comunistes no podem cridar a la classe obrera i sectors populars a posar-se rere les banderes de la burgesia, ja sigui de l’espanyola com de la fracció dominant de la catalana. Avui el que es dirimeix és si Catalunya es pot integrar directament en el pol imperialista europeu o hi continua en el marc espanyol. La nostra posició és que a la Unió Europea i a l’OTAN la classe obrera i els sectors populars no tenim res a guanyar, al contrari, tenim molt a perdre.

Però això no vol dir negar el caràcter nacional català. El Partit Comunista del Poble de Catalunya, com a partit de classe nacional, hereu del PSUC de Joan Comorera, defensa el dret de Catalunya a la seva lliure autodeterminació.

L’actual situació només pot trobar una sortida democràtica amb la celebració d’un referèndum vinculant a Catalunya.

Com hem afirmat en altres comunicats, la qüestió fonamental és la lluita de classes. El Partit Comunista del Poble de Catalunya està convençut que canviar un Estat burgès per un altre amb la mateixa classe al poder, no aportarà res a la classe obrera i sectors populars del nostre país. Molt menys si ambdós projectes estan subordinats a les estructures imperialistes europees.

Darrera d’una o altra burgesia, no hi ha acumulació de forces possible per part de la classe obrera, aquestes posicions porten a escenaris com els del 1978 i els pactes de la Moncloa, que van representar un desarmament de la classe obrera que avui encara paguem.

El Partit Comunista del Poble de Catalunya crida a organitzar la contraofensiva entorn a un programa de classe. La classe obrera i les capes populars necessitem articular les eines necessàries per donar resposta a les agressions, cada cop més fortes, del capitalisme i per bastir les estructures del Poder Obrer i Popular, de la República Socialista.

Partit Comunista del Poble de Catalunya
Comitè Executiu
9 de novembre de 2015

uyl_logo40a.png